De hoge temperaturen in 2014 hebben Nuon flink geraakt. De omzet holde vorig jaar met 16 procent achteruit tot 3,1 miljard euro, en door een afwaardering op energiecentrales van 380 miljoen euro bleef het energiebedrijf zitten met een jaarverlies van 191 miljoen euro.

2014 was het warmste jaar in Nederland in drie eeuwen, blijkt uit cijfers van het KNMI. Vrijwel alle maanden waren het afgelopen jaar warmer dan normaal. Augustus was de enige uitzondering. Acht maanden horen zelfs bij de tien warmste ooit.

Opvallend was dat Koning Winter zich begin dit jaar niet liet zien. In een deel van Nederland vroor het helemaal niet. Een unicum, aldus het KNMI.

Door het warme weer hoefden Nederlanders minder te stoken, en dat merkt Nuon. De afzet van gas lag 22 procent lager dan een jaar eerder. De elektriciteitsproductie daalde met 19 procent en de marge op stroom was onverminderd laag.

Het is de laatste keer dat Nuon de jaarcijfers apart presenteert. Per 1 juli is het bedrijf voor de volle 100 procent eigendom van Vattenfall. Dat Zweedse bedrijf nam in 2009 voor 5 miljard euro een belang van 49 procent en heeft dat sindsdien gestaag uitgebreid.

Zwaar jaar voor Vattenfall

Ook elders in Europa had Vattenfall het afgelopen jaar zwaar. Het Zweedse energieconcern heeft al langer last van een dalende vraag en een overdaad aan productiecapaciteit. Door het warme weer daalden de prijzen alleen maar verder, waardoor het bedrijf opnieuw verlies leed.

De in oktober aangetreden topman Magnus Hall sprak donderdag van "een bewogen en uitdagend jaar". Daarin daalde de omzet met 3,6 procent tot 166 miljard kroon (17,7 miljard euro). Onder de streep resteerde ondanks forse kostenbesparingen een verlies van omgerekend 882 miljoen euro. Dat is wel ruim een derde minder dan een jaar eerder.

Grote afboekingen

Vattenfall heeft de jaarlijkse kosten sinds 2010 met bijna 1,5 miljard euro verlaagd, maar schrijft nog altijd rode cijfers. Dat komt door afschrijvingen in met name Nederland, die het nettoresultaat vorig jaar met omgerekend bijna 2,2 miljard euro drukten.

Vattenfall moest sinds de overname van Nuon al vaker grote afboekingen doen wegens de sterk verslechterde vooruitzichten voor de Nederlandse energiesector.

Vattenfall op de schop

Om de aanhoudende malaise beter het hoofd te kunnen bieden, gooit Vattenfall opnieuw de organisatiestructuur op de schop. De huidige indeling in geografische regio's wordt losgelaten en vervangen door een nieuwe indeling in zes sectoren: warmte, windenergie, waterkracht- en kerncentrales, verkoop, handel en distributie.

De Duitse kolenmijnen van Vattenfall staan nog altijd te koop en zijn ondergebracht in een aparte divisie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl